Of het er nu om gaat dat je ontevreden bent in je huidige baan, dat je je passies wilt najagen of de drang hebt naar verandering, veel mensen overwegen op een bepaald moment in hun leven een carrièreswitch. Van deze gedachte kan iemand enthousiast worden, maar het kan ook overweldigend zijn. Een van de meest voorkomende valkuilen waar mensen in stappen bij het plannen van een carrièreswitch, is de veronderstelling dat ze een volledige opleiding moeten volgen om überhaupt een kans te maken op een nieuwe baan. Laten we deze gedachte eens onder de loep nemen.
“Ik moet eerst een opleiding doen voordat ik een andere baan kan zoeken”. Dit is wat de dame zei die ik als loopbaancoach gisteren sprak. Haar woorden zijn de woorden van velen. Dit gaat door hun hoofd, omdat velen op hetzelfde kruispunt staan. Maar waarom geloven we dit zo sterk? Het is als een reflex: we zien een nieuwe carrière voor ons en meteen doemt het idee op dat we eerst een stapel cursusmateriaal of studieboeken moeten doornemen voordat we ook maar enigszins kunnen kijken naar een andere baan.
Angst voor het onbekende
Deze veronderstelling wordt vaak gevoed door de angst voor het onbekende. Als we dan denken aan een nieuw vakgebied, raken we overweldigd en denken we meteen dat we niet goed genoeg zijn. Er lijkt een grote kennis- en vaardigheidskloof die overbrugd moet worden. Maar… laten we eens stilstaan bij een belangrijk inzicht: de vaardigheden die je al hebt opgedaan in je vorige banen kunnen van onschatbare waarde zijn, zelfs als ze niet direct gerelateerd lijken.
Laten we even teruggaan naar de dame die ik sprak tijdens haar traject voor loopbaanbegeleiding in mijn kantoor in Leiden. Ze was al druk bezig met het uitzoeken van opleidingen, maar liep vast in het doolhof van keuzes. Een situatie die we maar al te goed herkennen. Hier zien we vaak het keerpunt over het hoofd: na een paar maanden stoppen velen met de opleiding, omdat ze zich realiseren dat het toch niet bij hen past. Zonde natuurlijk. Zonde van zowel de tijd, als het geld én de energie die het heeft gekost.