BEN JIJ OP ZOEK NAAR JOUW DROOMBAAN EN LUKT HET JE MAAR NIET?

Ik help je jouw droombaan zo concreet te maken dat je binnen no-time jouw droombaan vindt!

7 Tips bij het vinden van een goede loopbaancoach

Je bent op zoek naar een andere baan. Eenmaal op zoek naar vacatures loop je er al snel in vast. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Veel vacatures passen vind je helemaal niet bij je passen. En als je kijkt naar wat ze van je vragen dan vraag je je af of je wel aan de eisen voldoet. Kortom: de frustratie schiet toe naarmate je meer vacaturesites bekijkt. Je wordt er steeds onzekerder van. Welke baan past nu écht bij jou? Dat is een vraag die je al langer bezighoudt. Je weet gewoon niet wat je wilt. Wat zoek je nu écht in een baan? Als je eens zou weten wat je zou willen, dan wordt het zoveel makkelijker om die ene leuke vacature te vinden.

Wat jij nodig hebt is een loopbaancoach! Iemand die jou kan helpen om te ontdekken welke baan bij jou past zodat je eindelijk een baan vindt waar je voor langere tijd kunt blijven. Een baan waar je in kunt doorgroeien. Een baan met leuke collega’s én waar je een goed salaris verdient. Daar helpt een loopbaancoach je bij. Ook daar geldt weer: zoeken op internet levert een brei aan informatie op. Hoe weet je nu of iemand een goede loopbaancoach is?

Hoe kies je een goede loopbaancoach?

Het kiezen van de juiste loopbaancoach is een belangrijke stap in jouw loopbaan(ontwikkeling). Hoe weet je of de coach een goede coach is en of de coach bij jou past? Hier zijn een aantal tips om je te helpen bij het kiezen van een geschikte loopbaancoach:

  1. Zoek een loopbaancoach die gecertificeerd is. Een beroepsvereniging voor loopbaancoaches is bijvoorbeeld de NOLOC (Nederlandse Orde van Loopbaanadviseurs– en coaches). Hierbij gaat het er niet alleen om dat iemand is aangesloten bij een beroepsvereniging, maar vooral dat iemand gecertificeerd is. Dit garandeert dat de coach een bepaald niveau van kunde en expertise heeft. De certificering vereist dat een loopbaancoach jaarlijks zijn/haar deskundigheid op peil houdt door bijscholing.
  2. Ken jij iemand die ervaring heeft met een goede loopbaancoach? Vraag om een aanbeveling van vrienden, familie, collega’s of andere kennissen. Je kunt hierbij navraag doen over hoe zij de coaching hebben ervaren en wat het resultaat was van hun coachtraject.
  3. Ga op zoek naar reviews. Heeft de coach bijvoorbeeld reviews op google? Hierin kun je ervaringen van anderen lezen. Was iemand tevreden met de coaching en wat was het resultaat van het traject.
  4. Onderzoek de achtergrond van de coach. Bekijk de website van de coach. Spreekt dit je aan? Herken je je in wat er op de website staat? Voelt het vertrouwd? Je kunt op de website vaak meer lezen over de coach zelf. Heeft iemand bijvoorbeeld zelf ervaring met loopbaancoaching gehad in zijn/haar carrière? Spreekt het je aan wat iemand over zichzelf schrijft? Vaak kun je op bijvoorbeeld Linkedin meer vinden over de achtergrond van de coach, zoals opleiding, bijscholing, ervaring en expertise. Je kunt ook zien of de LinkedIn Pagina van de coach is bijgewerkt.
  5. Plan een kennismakingsgesprek in. Dit is een vrijblijvend gesprek om kennis te maken en om te kijken of er een klik is tussen jou en de loopbaancoach. Het is belangrijk dat jij je comfortabel voelt bij de coach en dat je vertrouwen in deze persoon hebt. Niet alleen een persoonlijke klik dus, maar vooral vertrouwen in de kennis en kunde op het gebied van loopbaancoaching. Je moet het gevoel hebben dat deze persoon jou kan helpen in de zoektocht naar jouw droombaan.
  6. Wat is de werkwijze van de coach? Elke coach heeft een eigen werkwijze. Het belangrijke daarbij is dat het aansluit bij jou en jouw behoeften. Kun jij jouw doelen hiermee bereiken? Een goede coach heeft een duidelijk plan en stelt duidelijke doelen samen met jou. Je moet tenslotte weten waar je naartoe werkt als je samen een traject aangaat. Kijk bij de werkwijze ook waar jouw voorkeur naar uitgaat: online coaching, live gesprekken, coaching 1-op-1 of in een groep. Er zijn meerdere manieren van coachen. Het belangrijkste is dat jij je hierin kunt vinden en dat het aansluit bij jouw wensen.
  7. Kijk naar de kosten. Check altijd van tevoren, voordat je in gesprek gaat met een loopbaancoach, of je kunt investeren in coaching. Hebben jij of je werkgever hier een budget voor beschikbaar? Vervolgens kun je in het intakegesprek hiernaar vragen of het checken op de website van de coach. Bedenk ook altijd dat de investering in jezelf is en dat je dat altijd terugverdient als jij de baan van je dromen vindt waar je de komende jaren gelukkig in wordt. Coaches vergelijken op kosten is niet altijd de beste graadmeter. Over het algemeen zal een goede, gecertificeerde coach meer vragen dan een coach die net begint. Het belangrijkste is om te kijken naar wat je ervoor terugkrijgt. Zijn het alleen gesprekken of zitten hier nog trainingsdagen bij? Krijg je er werkboeken bij of een online leeromgeving? Dit bepaalt uiteraard waar de kosten uit bestaan en of het een reëel bedrag is.

Door deze 7 tips te volgen kun je op zoek naar een goede loopbaancoach die jou helpt jouw loopbaandoelen te bereiken. Als je dan iemand denkt te hebben gevonden, hoe kun je dan checken of iemand écht een goede loopbaancoach is en over de juiste skills beschikt?

Goede Loopbaancoach Vinden

 

Op zoek naar jouw passie in je droombaan?

Waar voldoet een goede loopbaancoach aan?

Een goede coach heeft verschillende eigenschappen en vaardigheden die hem/haar effectief maken in het begeleiden van mensen in hun loopbaanontwikkeling. Zo kun je denken aan:

  • Empathie. Heeft een coach inlevingsvermogen in de situatie en de gevoelens van de coachee?
  • Professionele kennis en expertise. Een goede coach heeft kennis en expertise op het gebied van loopbaanontwikkeling en laat zich regelmatig bijscholen. Ook is hij/zij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van werk.
  • Oplossingsgericht. Een goede coach werkt met actieplannen en is gericht op het oplossen van de vraag van de coachee.
  • Het grotere plaatje zien. Een goede coach kijkt niet alleen naar werk, maar kijkt naar het grotere plaatje. Loopbaanontwikkeling gaat nooit alleen over werk. Het gaat ook over persoonlijke groei, gezondheid en welzijn.
  • Goede communicatieve vaardigheden. Is een coach duidelijk in zijn/haar communicatie? Sluit hij/zij aan bij de coachee in een gesprek? Luistert de coach goed? Stelt de coach goede vragen en vraagt hij/zij goed door zodat je echt tot de kern van het probleem komt?
  • Coachingsvaardigheden. Een goede coach heeft uitstekende vaardigheden op het gebied van coaching: het stellen van de juiste vragen, het motiveren en inspireren van de coachee. Een coach neemt het nooit over van de coachee, maar ondersteunt iemand in het nemen van de juiste beslissingen.
  • Vertrouwelijkheid en integriteit. Een coach hoort integer te zijn en op een juiste manier om te gaan met jouw informatie.

Daarom is een eerste kennismaking met een coach zo belangrijk. Voldoet iemand in jouw ogen aan bovenstaande eigenschappen en vaardigheden? Dan weet je dat je goed zit.

Volg je (onderbuik)gevoel hierin. Dan weet je zeker dat je bij de juiste persoon terechtkomt.

Op zoek naar jouw passie in je droombaan?

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.